Portugalská vína a vinařské regiony

Co si dát z portugalských vín

Hodně se dnes mluví o užasných hodnotách portugalských vín. Ale upřimně, co jsou vlastně zač? V následujícím jsme pro Vás připravili přehled toho nejdůležitějšího, co potřebujete vědět, abyste si mohli začít s portugalským vínem.

Pověst Portugalska byla založena zejména na alkoholizovaných vínech, portském a madeiře. Teprve v posledních desetiletích, po vstupu Portugalska do EU, začala být ceněna po celé Evropě i jejich tradiční tichá vína.

Jak už bylo řečeno, portugalská historie vín se vyvíjela v relativní izolaci. Proto existuje v Portugalsku mnoho vysoce kvalitních vinných odrůd, které se nikde jinde na světě nevyskytují. Pojďme se společně podívat na to, jaká je klasifikace portugalských vín a jaké nejznámnější vinařské oblasti se v Portugalsku nacházejí.

Klasifikace portugalských vín odráží tzv. francouzský čtyřstupňový model klasifikace vín, který vymysleli evropští regulátoři.

Na vrcholu tohoto systému je DOC (Denominação de Origem Controlada), což znamená, že víno pochází z přesně definované geograficky vytýčené vinařské oblasti a je vyrobeno z odrůd typických pro daný region.

Potom následuje IPR (Indicação de Proveniência Regulamentada), které je hodně podobné DOC tzv. "oblast v přípravce" a označuje regiony, které si již založily vlastní regulační orgány, avšak ještě stále nenabyly pro svá vína mezinárodně uznávané identity.

Další stupně jsou Vinhos regionais, místní vína jako např. francouzské Vin de pays a nakonec jednoduchá stolní vína, Vinhos de mesa nebo jen jednoduše Vinho.

Mapa vinařských oblastí Portugalska

Nejnovější verze vinařských oblastí dle Madeline Puckette, Wine Folly.

Grafická mapa Madeline Puckette vyznačuje hlavní vinařské regiony a subregiony, včetně popisu hlavních odrůd vinné révy a vín typických pro danou oblast.

Mapa je velmi přesná a v levém horním, resp. dolním rohu, obsahuje i důležité vinařské oblasti portugalských ostrovů Azory a Madeira.

V neposlední řadě pak mapa vyznačuje hlavní řeky, které hrají nezaměnitelnou roli, při utváření jedinečných vlastností portugalských vín.

Douro

je vinařská oblast, nacházející se v severovýchodní části Portugalska. Úbočí podél řeky Douro (dojru) byla po staletí obhospodařována ručně a postupně přetvářena do řadových schodišťových stupňů. Je to tak působivé, že celá oblast byla zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO. Region Douro je vyhlášeno zejména svým fortifikovaným Portským vínem; vyrábějí se zde však i skvělá bílá a červená vína. Obzvlášť pak kvalita červených vín je nesmírně vysoká a dourská vína jsou v posledních letech na prudkém vzestupu. Douro Reserva a Douro Grand Reserva vyráběná z portugalských hroznů jsou trimfem vůně a zároveň vysoce hodnocená vína dle Wine Spectator, Wine Enthusiast nebo Mundus Vini.

Informace a doporučení

  • Tinto Douro: červené víno s intenzivní vůní, plného těla a výrazným aroma na patře. Mají výrazný příjemný tanin a znamenitou strukturu. Mezi nejznámnější odrůdy, ze kterých jsou tato vína vyráběna patří Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barrocca a Tinto Cão.
  • Douro Branco: bílé víno se svěží často lehkou aromatickou vůní ovoce a květů, krásnou světlou až nazlátlou barvou, s ostřejší mineralitou a větší kyselosti. K nejznámnějším odrůdám patří Rabigato, Viosinho, Gouveio, Folgazão a další.
K ochutnání doporučujeme:

Dorna Velha - bílé víno z oblasti Douro - citronově žlutá barva, svěží ovocná a vyvážená chuť s dobrou kyselinkou a dlouhým závěrem.  Oscarovo červené víno - spojením dvou slavných odrůd, Touriga Nacional a Tinta Roriz vzniklo výjimečné červené víno s elegantní a vyváženou chutí doprovázející příjemné aroma červených zralých plodů. Z portských vín pak nemůžeme opomenout doporučit vynikající vína značky Magalhaes - např. portské víno Magalhaes Fine Tawny v balení 500 ml. Toto víno je typickým představitelem portských vín dozrávajících v sudech z francouzského dubu. Vhodné je jak pro přípravů portských koktejlů tak také k samostatnému pití ve spojení se sladkými dezerty, ořechy nebo zrajícími sýry.

 

Alentejo

Oblast Alentejo, nacházející se v jižní části Portugalska, je charakteristická svými vysokými teplotami a spoustou slunce. Více jako polovina území je pokryta vinicemi, na zbytku mnohdy vyprahlých částí země je pak možno spatřit do daleka se táhnoucí lesy korkových dubů. V oblasti existuje mnoho progresivních a moderních vinařství, která produkují fantastická červená vína s příjemným ovocným aroma. Bílá vína Alentejo, zejména pak ty ze starých vinic jsou velmi osvěžující, se středním až plným tělem, v mnohém připomínající velmi chutná Chardonnay.

Informace

  • Tinto Alentejo: Červená vína s plným tělem jsou většinou vyrobena jako blend typických odrůd pro tuto oblast - Aragonês (Tempranillo), Trincadeira, Castelão, Alfrocheiro and Alicante Bouschet.
  • Branco Alentejo: Bílá vína se středním až plným tělem pocházejí ve většině případů z hroznů Arinto, Antão Vaz, Roupeiro a Fernão Pires (aromatická odrůda s chutí a vůní limetek, mandarinek, pomerančů, citronů, ale i růží a dalších květin).

K ochutnání doporučujeme:

Monte Cascas Colheita Vinho Regional Alentejano - příjemné bílé víno s aroma peckovitého ovoce, meruněk a kdoulí, s nádech ananasu, jemnou vyváženou strukturou a stálou koncovkou.

Minho (Vinho Verde)

Za horkých letních večerů není nic osvěžujícího než sklenička vychlazeného a mírně perlivého bílého vína. Vína z oblasti Minho (čti míňu) se nazývají Vinho verde (víňu vérde) tj. zelené víno jsou vynikající samotná ale i skvělým doplňkem ke grilovaným rybám, mořským plodům a čerstvým zeleninovým salátům.

Informace

  • Branco Vinho Verde: Lehká bílá vína často s nádechem ovoce, s limonádovou příchutí melounů, angreštů a citrusů. Bílá vína se dělají jako blend několika odrůd. Z těch nejznámnějších nutno jmenovat Arinto, Trajadura, Loureiro, dále Azal a Alvarinho, často používáná pro výrobu vín i jako jednodruhová, zároveň s největší popularitou v celém regionu.
  • Rosado Vinho Verde: Růžová vína nabízejí příchuť červeného ovoce s typickou limonádovou kyselinkou. Výrobu červených a růžových vín můžete nalézt většinou v jižních oblastech regionu Minho za použití typických červených odrůd, zahrnující Alvarelhão, Amaral, Borraçal, Espadeiro a Padeiro.

K ochutnání doporučujeme:

Monte Cascas Minho White Reserva 2015 - zlatě citronová barva, komplexní a vyvážené aroma s nádechem angreštu, vanilky a limetky. Typická příjemně osvěžující a mírně perlivá chuť s nádechem limetky a limonádovou kyselinkou.   


Lisboa

Severně od hlavního města Lisabonu kopíruje pobřeží stejnojmenný region, který je dnes bezesporu jedním z nejdynamičtějších a zároveň nejrůznorodějších regionů země vůbec. 

Stejně tak různorodá jsou i vína pocházející ze zdejších vinařství. Samotný region je rozdělen do 9 podoblastí, která mají označení DOC a která produkují velmi vynikající červená a bílá vína, která si velice úspěšně budují svá jména na mezinárodní scéně.

K ochutnání doporučujeme:

Sametové polosuché červené víno Cascas reg. Lisboa ročník 2015. Příjemné aroma ostružin, jasná a plná chuť malin s citrónovými tóny. Sametová struktura, lehké taniny za podpory sušených ostružin a lesních plodů. Vyvážené víno, střední tělo se střední koncovkou. Ocenění: Zlatá medaile Mundus Vini, 94 bodů Ultimate Wine Challange.


Setúbal

Region Setúbal je znám zejména pro svá bohatá, zlatě zbarvená desertní vína nazývaná Moscatel de Setúbal. Z červených odrůd se zde nejčastěji setkáte s odrůdou Castelão, jednou z nejčastěji vysázovaných odrůd vinné révy na jihu země. Stejně tak jako v oblasti Setúbal je populární i v regionech Tejo, Lisabon a Alentejo.

Dão

Oblast Dão, nacházející se na východ od regionu Bairrada, je mezi sběrateli a milovníky vín identifikována jako místo, kde lze vysledovat tu nejlepší kvalitu. Vína z této oblasti jsou mnohem lehčí ve srovnání s víny regionu Douro. Nicméně, stárnou velice dobře, mají výbornou kyselinu a zajímavý vývoj taninu. Hrozny použité na výrobu vín se pěstují ve vysokohorských oblastech s drsnými půdami rozkládající se žuly.

Hlavními odrůdami regionu Dão DOC jsou Touriga Nacional, ze které se vyrábějí vína s vysokým obsahem tříslovin; dále pak červené odrůdy Afrocheiro Preto, Tinta Pinheira a Tinta Roriz.

K ochutnání doporučujeme:

Exluzivní a lahodně sametové červené víno, s bohatou a příjemnou tříslovinou Monte Cascas Vinha Da Carphana Dão DOC ročník 2010.

Tejo

Oblast dříve nazývaná Ribatejo, je většinou rovinatá plně zemědělská oblast podél řeky Tejo, ve které se můžete setkat se všemi druhy vinných rév. Počínaje lehkou odrůdou Alvarinho, určenou pro výrobu Vinho Verde, až po plné odrůdy jako je například Alicante Bouschet, Touriga National a Tinta Roriz. V mnoha oblastech se ovšem setkáte i s nově vysázenými cizími odrůdami jako jsou Chardonnay, z červených pak Cabernet Sauvignon, Syrah nebo Merlot.

K ochutnání doporučujeme:

Lehká bílá vína Terracos Do Tejo z odrůdy Fernão Pires vinařství Casal Da Coelheira nebo jejich červenou obdobu Terracos Do Tejo vyrobenou jako cuveé z odrůd Aragonés (Tinta Roriz), Syrah a Castelão.

Beira Atlântico (Bairrada)

Oblast Bairrada se rozprostírá jižně od města Porto až k severní části regionu Lisabon. Ačkoliv je terén této oblasti velmi rozmanitý, vinná réva se zde pěstuje většinou jen v pahorkatině s nadmořskou výškou okolo 700 m.n.  Nejvíce produktivní červenou odrůdou je známá a vysoce ceněná odrůda Baga. Vína vyráběná z této odrůdy prošla během posledních desetiletí značným vývojem. Od drsných vín s až depresivně vysokým obsahem tříslovin, se citlivým a svědomitým vinařským přístupem přešlo postupem času k výrobě vynikajících měkkých příjemně zbarvených vín, která připomínají Pinot Noir. Celá oblast má vysoký potenciál a je milovníky vína vyhledávána mnohem častěji než dříve.

Informace:

  • Tinto Bairrada: Červená vína vyráběná z odrůdy Baga, s vyšší kyselinou, příjemným aroma červeného ovoce a zajímavou chutí taninů, s vynikající schopností stárnou.
  • Branco Bairrada: Bílé víno vyrobené z aromatických odrůd Fernão Pires ( zde nazývané Maria Gomes ), Bical and Arinto.

Beira Interior

Méně známá oblast DOC Beira Interior je bez pochyby také oblastí nejhornatější s převážně žulovo-břidličnatým podložím. Co se týče pěstování vinné révy, region má jedny z nejnáročnějších klimatických podmínek. Vegetační sezóna je suchá a horká, a zároveň podstatně kratší než v ostatních oblastech. Vína zde vyráběná pocházejí zejména z červených odrůd Rufete, Touriga Nacional a Tinta Amarela. Mezi bílými odrůdami pak vyniká Síria (v Alenteju se pěstuje pod názvem Roupeiro), dávající vínům specifickou jemnost a příjemné aroma citrusového ovoce s nádech broskví a melounu.


Madeira & Pico Island (Azores)

Jak Madeira, tak i ostrov Pico jsou naprosto unikátními místy. Pro Ostrov Pico, který jsou zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO, jsou charakteristické nízké kamenné zídky, které zde vznikaly již od 15. století a jejichž smyslem bylo chránit vinnou révu před větry a slanou mořskou vodou. Výsledkem této dlouholeté činnosti jsou pak vynikající fortifikovaná vína odrůdy Verdelho. Souostroví Madeira je celé sopečného původu. Část hlavního ostrova je pokryta vinicemi a téměř celá úroda se spotřebováva na výrobu stejnojmenného fortifikovaného vína Madeira. Ta se vyrábí v mnoha variantách. Od suchých vín, které se servírují jako vynikající aperitiv až po velmi sladká vína obvykle podávaná s dezertem. Levnější varianty Madeiry bývají často ochuceny solí a pepřem a používají se výhradně na vaření.

Algarve

Oblast Algarve je nejjižnějším regionem země. Její pláže jsou úžasné. Z hlediska vinařského se celá oblast rozděluje na čtyři podoblasti se statutem DOC. Lagos, Portimao, Lagoa a Tavira. Město Tavira je pak často nazýváno "Benátkami jihu". V Algarve vznikají nejčastěji červená vína z hroznů pěstovaných na ploše o velikosti více jak 1000 hektarů. Vinné hrozny jsou sladké a šťavnaté a vína z nich mají skoro vždy větší obsah alkoholu. Z červených vín stojí za zmínku zejména vína z odrůd Alicante Bouschet, Syrah a Aragonês (Tempranillo), která svou chut´připomínají vína jižní Austrálie.

.